KURCZAK ALLA DIAVOLA

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 2 godziny
Poziom trudności: średni

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka przeciąć na pół od strony piersi i rozpłaszczyć, w razie potrzeby łamiąc kości na udkach i skrzydełkach. Położyć na płasko na tacy i skropić sokiem z cytryny, następnie natrzeć solą, pieprzem, płatkami chili oraz startym czosnkiem, na koniec wysmarować oliwą. Dodać pokrojone gałązki rozmarynu jeśli ich używamy i odłożyć na około 1 godzinę. Piekarnik ustawić na funkcją grilla i rozgrzać na średnią moc. Ułożyć kurczaka wraz z całą marynatą na blaszce piersiami do dołu i piec przez 25 minut. Przewrócić na drugą stronę i piec przez 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu polać kurczaka sokami z pieczeni. Podzielić na porcje i podawać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, surówką.

SKŁADNIKI

1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg - 1,7 kg, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka chili w płatkach, 4 łyżki oliwy extra vergine, 1/4 cytryny, 2 duże ząbki czosnku, sól morska, opcjonalnie 2 gałązki rozmarynu