PLACKI Z KALAFIORA

Ilość porcji: 2 porcje
Czas: 20 minut
Poziom trudności: łatwy

PRZYGOTOWANIE

Kalafiora umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce, wymieszać z kalafiorem. Następnie połączyć ze startą cebulą. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz, doprawić gałką i białym pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać po 2 łyżki masy na 1 placka, rozsmarować i smażyć przez ok. 4 minuty aż zrumieni się od spodu. Ostrożnie przełożyć łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

SKŁADNIKI

300 g kalafiora, 1/2 marchewki, 1/4 cebuli, 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 jajko sól, czarny zmielony pieprz, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy