PONCZ ŚWIĄTECZNY

Ilość porcji: 8 porcji
Czas: 30 minut
Poziom trudności: średni

PRZYGOTOWANIE

Wino wlać do większego dzbanka lub misy. Zaparzyć herbatę w 1 litrze wrzącej wody, dodać cynamon, anyż, goździki, kardamon oraz obrany i pokrojony na plasterki imbir. Odstawić na 5 minut, po czym wyjąć herbatę. Połączyć z winem, doprawić cukrem lub sokiem malinowym i podgrzać jeśli napój ma być podawany na gorąco. Dodać umytą i pokrojoną na plasterki cytrynę oraz pomarańczę i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI

1 butelka czerwonego wina, 1 litr wody, 4 saszetki czarnej herbaty, 1 laska cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, 6 goździków, 3 nasiona kardamonu 2 cm, kawałek imbiru, 1/2 cytryny, 1 pomarańcza cukier do smaku lub