TORT BEZOWY Z KREMEM I WIŚNIAMI

Ilość porcji: 10 porcji
Czas: 4 godziny
Poziom trudności: trudny

PRZYGOTOWANIE

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo, po łyżce, drobny cukier. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z octem a następnie z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (ułożyć je po ukosie). Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez ok. 2 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Do miski włożyć mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubijać mikserem przez około 5 minut aż krem będzie gęsty, sztywny i puszysty. Jeden blat położyć na paterze, wyłożyć połowę kremu, na wierzch położyć wiśnie i przykryć resztą kremu. Ułożyć drugi krążek bezy.

SKŁADNIKI

6 białek, szczypta soli, 250 g drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 250 ml śmietanki kremówki 30% (b. zimnej), 250 g serka mascarpone (zimnego), 1 cukier wanilinowy, 200 g wiśni mrożonych lub świeżych