CIASTECZKA BROWNIE

Ilość porcji: 18 sztuk
Czas: 2 godziny
Poziom trudności: średni

PRZYGOTOWANIE

Do rondelka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i mieszając roztopić ją. Odstawić z ognia. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez ok. 5 minut aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony*. Wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę bez grudek. Wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki czekoladą deserową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. Piec przez 10 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.

SKŁADNIKI

60 g masła, 170 g gorzkiej czekolady, 2 jajka, 150 g cukru, 50 g mąki, 2 i 1/2 łyżki kakao, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g orzechów pekan lub włoskich, 50 g deserowej czekolady