PUSZYSTE PLACUSZKI (PANCAKES)

Ilość porcji: 6 porcji
Czas: 50 minut
Poziom trudności: łatwy

PRZYGOTOWANIE

1) W pierwszej misce wymieszać zgrubnie jogurt z cukrem wanilinowym oraz jajkami. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać.
 2) Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać.
 Przesypać do składników z pierwszej miski (nie odwrotnie!) i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
 3) Rozgrzać patelnię i ją lekko natłuścić. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka i smażyć przez ok. 1 - 2 minuty aż placki będą zrumienione od spodu. Za pomocą łopatki przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
 4) Usmażyć resztę placków i podawać z ulubionymi dodatkami np. cukier puder, dżem, syrop klonowy, bita śmietana.

SKŁADNIKI

350 g jogurtu naturalnego, 1 op. cukru wanilinowego, 2 jajka, 3 łyżki roztopionego masła, 225 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy)