SMALEC Z FASOLI
![](uploads/smalec_z_fasoli_01.jpg)
Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 5 minut
Poziom trudności: łatwy
Czas: 5 minut
Poziom trudności: łatwy
PRZYGOTOWANIE
Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 10 minut, aż cebula zeszkli się, zmięknie, a na koniec lekko się zrumieni. W międzyczasie cebulę posolić i doprawić pieprzem.
Dodać do fasoli i całość rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem (nie używamy blendera aby nie zrobiła się "ciapa"). W razie potrzeby można dodać trochę zachowanej zalewy gdyby pasta wyszła za sucha.
SKŁADNIKI
1 puszka 400 g białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju roślinnego, sól i pieprz