SMALEC Z FASOLI

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 5 minut
Poziom trudności: łatwy

PRZYGOTOWANIE

Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 10 minut, aż cebula zeszkli się, zmięknie, a na koniec lekko się zrumieni. W międzyczasie cebulę posolić i doprawić pieprzem. Dodać do fasoli i całość rozgnieść praską do ziemniaków lub widelcem (nie używamy blendera aby nie zrobiła się "ciapa"). W razie potrzeby można dodać trochę zachowanej zalewy gdyby pasta wyszła za sucha.

SKŁADNIKI

1 puszka 400 g białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju roślinnego, sól i pieprz