PIECZONY ŁOSOŚ NA SPAGHETTI Z CUKINII

Ilość porcji: 2 porcje
Czas: 3 godziny
Poziom trudności: trudny

PRZYGOTOWANIE

Łososia opłukać, osuszyć, sprawdzić czy nie ma skóry i ości, wymieszać ze składnikami marynaty, odłożyć na ok. 1 godzinę do zamarynowania. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku z włączoną funkcją grilla (średnia moc) lub nagrzanym do 250 stopni C, przez ok. 7 minut. W czasie gdy marynuje się łosoś ugotować komosę ryżową lub ryż. Komosę wypłukać, zalać świeżą wodą w ilości 1 szklanki, doprawić solą, zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut na małym ogniu, aż komosa wchłonie cały płyn. Otworzyć garnek i odparować. Cukinię umyć, następnie zrobić spaghetti specjalną obieraczką do julienne lub maszynką (spiralizerem) ewentualnie obierać zwykłą obieraczką do warzyw robiąc szerokie ale cienkie wstążki jak makaron pappardelle. Na patelni podgrzać oliwę lub masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć cukinię i mieszając delikatnie od czasu do czasu smażyć aż zmięknie, ale będzie jeszcze jędrna i sprężysta, przez ok. 3 - 4 minuty. Pod koniec dodać posiekane suszone pomidory, a na sam koniec doprawić solą i pieprzem. Zdjąć łososia z blaszki lub wyjąć z naczynia i na chwilę odłożyć. Do naczynia natomiast włożyć komosę lub ryż i wymieszać ze smakami pozostałymi po pieczonym łososiu. Wyłożyć na talerze, dodać cukinię, na wierzchu położyć po kawałku łososia, posypać płatkami chili.

SKŁADNIKI

2 kawałki filetu z łososia po ok. 125 g każdy bez skóry i ości, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki, 2 łyżeczki syropu klonowego (lub 1 łyżeczka miodu lub cukru), sól i pieprz