ZUPA FORSZMAK Z KURCZAKIEM

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 40 minut
Poziom trudności: średni
Czas: 40 minut
Poziom trudności: średni
PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku na 1 łyżce masła i 1/2 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i mieszając smażyć przez 2 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i znów mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać słodką i ostrą paprykę w proszku i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. W gotujący się na większym ogniu bulion włożyć pokrojony w kosteczkę filet z kurczaka. Gotować przez około 10 minut.
Mniej więcej w połowie gotowania dodać odcedzoną kukurydzę. Wlać przecier pomidorowy oraz dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Dodać majeranek lub oregano. Gotować przez 5 minut.
Na koniec zrobić zasmażkę z pozostałej łyżki masła i 1 łyżki mąki: na suchej patelni podsmażyć mąkę, jak będzie już lekko złota dodać masło i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, następnie dodawać po łyżce zupę (dodać w ten sposób kilka łyżek zupy), jednocześnie energicznie mieszając, przelać do garnka z resztą potrawy, wymieszać i zagotować.
SKŁADNIKI
1 łyżka masła, 1/2 łyżki oliwy, 1 cebula, 200 g pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 litr bulionu drobiowego, 400 g filetu z kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 250 ml przecieru pomidorowego z kartonika