ZUPA OGÓRKOWA

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 50 minut
Poziom trudności: średni

PRZYGOTOWANIE

W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 minut. Dodać starte na tarce obrane ogórki (małych nie trzeba obierać) oraz 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (zalewy) jeśli mamy. Gotować przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia. Dodać szczypiorek oraz zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru).

SKŁADNIKI

1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1 mała cebula, 1 marchewka, 1,5 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół), 3 ziemniaki, 4 średnie kiszone ogórki, 150 g śmietany 18%, 4 łyżki posiekanego szczypiorku