ZUPA PIECZARKOWA

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 1 godzina 20 minut
Poziom trudności: średni

PRZYGOTOWANIE

W garnku na maśle na wolnym ogniu zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażać przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę, liść laurowy oraz ziela angielskie i zagotować. Sprawdzić doprawienie solą i pieprzem i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać umyte i pokrojone na plasterki pieczarki i gotować przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę oraz śmietankę. Podawać z pieczywem. Można posypać szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

1 cebula, 3 łyżki masła, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 i 1/2 litra bulionu, szczypta kurkumy liść laurowy, 2 ziela angielskie, 300 g pieczarek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 80 ml śmietanki 18% z kartonika do zup i sosów