ROSÓŁ Z KACZKI

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 2 godziny
Poziom trudności: łatwy
Czas: 2 godziny
Poziom trudności: łatwy
PRZYGOTOWANIE
Usunąć nadmiar skóry z korpusu, całe mięso opłukać, włożyć do garnka i wlać wodę. Dodać łyżeczkę soli i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut. W międzyczasie zebrać nadmiar tłuszczu jeśli nie chcemy aby rosół był bardzo tłusty.
Dodać umytą i nieobraną cebulę (można ją wcześniej opalić na palniku), imbir w kawałku, umytą i obraną włoszczyznę, resztę soli, przyprawy oraz grzyby suszone i sos sojowy. Gotować przez około 1 godz. i 45 minut.
Sprawdzić doprawienie, przecedzić do czystego garnka. Podawać gorący z kluskami lanymi lub makaronem oraz z pokrojoną marchewką i świeżą zieleniną.
SKŁADNIKI
1 porcja rosołowa z kaczki (korpus, szyja, skrzydła), 2 litry wody, 1 cebula, 1 cm korzenia imbiru, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałeczek selera i pora, 3 gałązki natki pietruszki lub lubczyku