ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIA I DORSZA

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 3 godziny
Poziom trudności: trudny

PRZYGOTOWANIE

Oczyścić ryby ze skóry i ości, pokroić w kosteczkę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z 1/2 łyżki oliwy oraz z sokiem z cytryny. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kosteczkę. Pora opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. W dużym garnku na 1/2 łyżki oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pora i mieszając smażyć przez około 2 minuty. Dodać marchewkę, pietruszkę i znów mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Warzywa zalać gorącym rosołem lub bulionem, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 10 - 15 minut, do miękkości warzyw. W połowie tego czasu dodać makaron. Dodać koncentrat pomidorowy oraz obranego i pokrojonego w kostkę pomidora (lub obrane i pokrojone pomidory z puszki). Gotować przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać łososia z dorszem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać kolendrę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

SKŁADNIKI

50 g filetu łososia, 350 g filetu dorsza, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 mały por, 1 mała cebula, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki + 1/3 ostrej, 2 litry rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego, 1/3 szklanki drobnego makaronu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów, 3 - 4 łyżki listków kolendry lub natki pietruszki