ZUPA OGÓRKOWA FIT
Ilość porcji: 4 porche
Czas: 55 minut
Poziom trudności: łatwy
Czas: 55 minut
Poziom trudności: łatwy
PRZYGOTOWANIE
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać drobno pokrojonego pora oraz płatki chili, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki a po chwili obraną i startą na tarce marchewkę. Mieszając co chwilę smażyć warzywa przez ok. 3 - 4 minuty. W międzyczasie dodać też obraną i startą na tarce pietruszkę i selera.
Dodać kaszę, listek laurowy, ziele oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości kaszy.
Dodać obrane i starte ogórki kiszone oraz zalewę z kiszonych ogórków. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Podawać z natką i szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
2 łyżki oliwy extra vergine, 1/2 cebuli, 1 mały por szczypta płatków chili, 3 ziemniaki, 1 marchewka, kawałek pietruszki i korzenia selera, 50 g kaszy orkiszowej lub jęczmiennej* listek laurowy i ziele angielskie, 1 i 1/2 litra BULIONU Z INDYKA lub WARZYWNEGO, 3 ogórki kiszone + 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych do posypania: szczypiorek, natka