ZUPA BOROWIKOWA

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 1 godzina 40 minut
Poziom trudności: średni

PRZYGOTOWANIE

Suszone borowiki zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc lub na kilka godzin do namoczenia. Po namoczeniu większe kawałki grzybów pokroić na mniejsze kawałeczki. W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Wlać wino i gotować przez chwilę. Następnie zwiększyć ogień, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz gorący bulion. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem lub tymiankiem. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości składników. Śmietanę wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zimnej wody, następnie rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. Wlewać do garnka cały czas mieszając. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki oraz grzankami lub łazankami.

SKŁADNIKI

20 - 30 g suszonych borowików, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 mała cebula, 1 mała marchewka, 4 ziemniaki, 1/3 szklanki białego wina wytrawnego, 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego, kilka listków świeżego rozmarynu lub ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 80 ml śmietany18% (do zup i sosów)