ZUPA MARCHEWKOWA

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwy

PRZYGOTOWANIE

Do garnka włożyć łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Teraz dodawać stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut. Najpierw dodać pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora. Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie doprawić warzywa solą. Zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy (kurkumę i curry) i zagotować, przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodać mleko i zmiksować na krem.

SKŁADNIKI

1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 małego pora, 500 g marchewki, 300 g ziemniaków, 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry, 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)