ZUPA Z DYNI
![](uploads/zupa_z_dyni_01.jpg)
Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 1 godzina 10 minut
Poziom trudności: średni
Czas: 1 godzina 10 minut
Poziom trudności: średni
PRZYGOTOWANIE
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
SKŁADNIKI
800 g dyni (500 g po obraniu), 250 g ziemniaków, 25 g masła, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kurkumy w proszku, 1 łyżeczka świeżego startego imbiru, 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów, 1 i 1/2 szklanki bulionu, 1 szklanka mleka