ŚLEDŹ W ŚMIETANIE

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 50 minut
Poziom trudności: łatwy

PRZYGOTOWANIE

Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy zmienić wodę. Osuszyć i pokroić na paseczki. Włożyć do plastikowej lub szklanej miski, zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać. 1 jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, posypać solą. Wymieszać jabłko z cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i śmietaną. Ułożyć w szklanym naczyniu lub salaterce naprzemian śledzie i sałatkę. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem wyciąć z drugiego jabłka środek - ogryzek. Jabłko pokroić na plasterki. Posypać cynamonem lub przyprawą korzenną i podsmażyć na złoty kolor na maśle klarowanym. Ostudzić i ułożyć na półmisku lub talerzu. Na ostudzone jabłka wyłożyć śledzie z sałatką (można dodać do nich trochę śmietany aby odświeżyć wygląd), udekorować rozgniecionym czerwonym lub kolorowym pieprzem oraz natką pietruszki.

SKŁADNIKI

250 g filetów śledziowych, 3 łyżki octu 3%, 2 jabłka, 1/2 cebuli, najlepiej cukrowej,200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% z kubka przyprawy: sól i pieprz, 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, cynamon lub przyprawa korzenna, czerwony lub kolorowy pieprz do dekoracji, masło klarowane do podsmażenia jabłek, natka pietruszki do dekoracji