SAŁATKA Z RUKOLĄ, KOPREM WŁOSKIM, GRUSZKĄ I GRANATEM

Ilość porcji: 2 porcje
Czas: 40 minut
Poziom trudności: średni

PRZYGOTOWANIE

Koper włoski pokroić na cieniutkie plasterki np. w melakserze, spiralizerze lub na mandolinie. Włożyć do dużej salaterki. Dodać roztarte w moździerzu nasiona kopru włoskiego, wlać sok z limonki, ocet winny, oliwę i syrop klonowy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Obciąć wierzch i dół granatu, następnie ponacinać wzdłuż skórę. Rozerwać owoc i wyłuskać ziarenka. Gruszkę pokroić na ósemki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć na półmiskach lub talerzach. Posypać połową rukoli. Wyłożyć pokrojony koper włoski wraz z winegretem, posypać resztą rukoli, granatem i startym parmezanem.

SKŁADNIKI

1 bulwa kopru włoskiego, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego sok z 1 limonki (ok. 3 łyżki soku), 1/2 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka syropu klonowego, 1/4 owocu granatu, 1 gruszka garść rukoli, 50 g tartego parmezanu/grana padano