SPAGHETTI BOLOGNESE

Ilość porcji: 8 porcji
Czas: 4 godziny
Poziom trudności: trudny

PRZYGOTOWANIE

Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu aż się zrumieni. Przesunąć na bok, w wytopiony tłuszcz włożyć drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać drobno posiekany seler naciowy i startą marchewkę. Obsmażyć, następnie wszystko przełożyć do garnka. Na patelnię wlać oliwę i obsmażyć mięso. Obsmażone mięso przełożyć do garnka z boczkiem i warzywami. Wlać wino i gotować mieszając ok. 5 minut. Dodać gorący bulion i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem.

SKŁADNIKI

150 g boczku, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 2 łyżki oliwy, 500 g mielonego mięsa, 1 szklanka czerwonego wina, 1 szklanka gorącego bulionu, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 puszka obranych pomidorów, 1/2 szklanki mleka makaron spaghetti (75 g / porcję), tarty parmezan