PIECZONE UDKA KACZKI

Ilość porcji: 4 porcje
Czas: 2 godziny
Poziom trudności: trudny
Czas: 2 godziny
Poziom trudności: trudny
PRZYGOTOWANIE
Udka doprawić solą i pieprzem, dodać obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu. Ułożyć skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec przez 70 minut w 180 stopniach C.
Pod koniec pieczenia zacząć przygotowywać jabłka: przekroić na połówki, obrać, wydrążyć nasiona i ponacinać nożem od wypukłej strony. Posypać cynamonem.
Zdjąć przykrycie z formy, zlać tłuszcz (można go wykorzystać do smażenia ziemniaków), dodać jabłka (nacięciami do góry). Wsypać świeżą żurawinę świeżą jeśli ją mamy. Udka posmarować masłem roztopionym z miodem i piec przez 20 minut tym razem bez przykrycia. Udekorować świeżym rozmarynem i żurawiną ze słoiczka.
SKŁADNIKI
4 kacze udka, świeży rozmaryn, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, żurawina ze słoiczka (+ trochę świeżej jeśli mamy), 2 jabłka (odmiany szara reneta, boiken), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka masła + 1 łyżeczka miodu