PLACKI Z KALAFIORA
![](uploads/placki_z_kalafiora_01.jpg)
Ilość porcji: 2 porcje
Czas: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
Czas: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
PRZYGOTOWANIE
Kalafiora umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce, wymieszać z kalafiorem. Następnie połączyć ze startą cebulą.
Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz, doprawić gałką i białym pieprzem.
Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać po 2 łyżki masy na 1 placka, rozsmarować i smażyć przez ok. 4 minuty aż zrumieni się od spodu. Ostrożnie przełożyć łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
SKŁADNIKI
300 g kalafiora, 1/2 marchewki, 1/4 cebuli, 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 jajko sól, czarny zmielony pieprz, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy